Το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στη βάση συγγραμμάτων Εύδοξος (κωδικός βιβλίου: 77109896). Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα, τα περιεχόμενα και το οπισθόφυλλο εδώ.
Τι βλέπει, τι συλλαμβάνει ο ψυχαναλυτής κατά την πρώτη συνάντηση; Ποιος είναι ο ιδιαίτερος και αναντικατάστατος ρόλος του; Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε η Maud Mannoni μέσα από τριάντα περιπτώσεις, σε όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας, από τις απλές σχολικές δυσκολίες και τις χαρακτηρολογικές διαταραχές μέχρι τις σωματικές αντιδράσεις και τις αρχές της ψύχωσης. Μιλάει επίσης για το σύμπτωμα και το νόημά του, για τη σχέση της ψυχανάλυσης με τις ψυχολογικές δοκιμασίες (τεστ) και την παιδαγωγική.
Χάρη στην τέχνη της συγγραφέα, κάθε αναγνώστης θα αισθανθεί λίγο πολύ να τον αφορά αυτό το βιβλίο, μυούμενος σ’ έναν καινούργιο, δυναμικό τρόπο να σκέφτεται τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τις απορρυθμίσεις τους. Θα καταλάβει τι εννοούμε όταν, μιλώντας για τον ψυχαναλυτή, λέμε ότι ο ειδικός χαρακτήρας του έγκειται στη δεκτικότητά του, στην «ακρόασή» του. Εδώ θα δει ανθρώπους που ήρθαν, χωρίς να γνωρίζουν καλά καλά σε ποιον απευθύνονταν, σταλμένοι από τον γιατρό τους, από τον εκπαιδευτικό, από κάποιον που γνωρίζει τις δυσκολίες στις οποίες βρίσκονται, αλλά δεν μπορεί να τους βοηθήσει άμεσα. Παρουσία ενός ψυχαναλυτή, αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν όπως θα μιλούσαν με οποιονδήποτε κι εντούτοις ο μοναδικός τρόπος του ψυχαναλυτή να ακούει –μια ακρόαση με την πλήρη έννοια του όρου– κάνει τον λόγο τους να τροποποιείται, να παίρνει ένα καινούργιο νόημα στα ίδια τους τ’ αυτιά.
από τα προλεγόμενα της Francoise Dolto