Το παρόν βιβλίο του Daniel Goleman, Ph.D. του Πανεπιστημίου του Harvard, πιστεύω ότι θα αποτελέσει ορόσημο στη σύγχρονη ψυχολογία, επειδή επιτυγχάνει μια αξιοθαύμαστη σύνθεση των νευροεπιστημονικών επιτευγμάτων που αφορούν αυτά που γνωρίζουμε σήμερα για τις δομές του εγκεφάλου σε σχέση με τα συναισθήματα, των πειραματικών δεδομένων από άψογες μεθοδολογικά μελέτες που αφορούν την ανθρώπινη συναισθηματική αλληλεπίδραση και τη συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδιού, καθώς και των εύστοχων κλινικών παραδειγμάτων ατόμων με διάφορες συναισθηματικές διαταραχές αλλά και ατόμων με πολύ υψηλό δείκτη “συναισθηματικής νοημοσύνης”. Επιπλέον, ο συγγραφέας προσφέρει έναν πλήρη κατάλογο των προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία και να βελτιώσουν τόσο τη “συναισθηματική νοημοσύνη” όσο και την ψυχική υγεία. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη στενή άποψη ότι η νοημοσύνη είναι γενετικά προκαθορισμένη και δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον. […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
«Το πρωτοποριακό βιβλίο που ανατρέπει κάθε προηγούμενο στο χώρο της νοημοσύνης»
«Εντυπωσιακή ως προς τους στόχους αλλά και το βάθος της, εκπληκτική στις προεκτάσεις της, η Συναισθηματική Νοημοσύνη υποδεικνύει έναν εντελώς καινούριο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τις αιτίες των δεινών που ταλανίζουν τις οικογένειες και την κοινωνία μας» (Jon Kabat-Zinn, συγγραφέας του Wherever You Go, There You Are)
«Ο Daniel Goleman ξεπερνά τα όρια της δημοσιογραφίας και εξετάζει εμπεριστατωμένα ένα ζήτημα που γοητεύει τους στοχαστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια: πώς να χρησιμοποιούμε το πάθος μας για να κατανοήσουμε τη θέση μας και να πετύχουμε στην κοινωνική μας ζωή» (Peter D. Kramer, συγγραφέας του Listening to Prozac)
«Επιτέλους, μια ψυχολογική μελέτη που δικαιώνει τη νοημοσύνη των συναισθημάτων. Ποτέ πριν δεν ξεδιπλώθηκαν με τόση επιτυχία οι εξαιρετικές συγγραφικές ικανότητες του Daniel Goleman. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο και αξιόλογο βιβλίο» (Howard Gardner, συγγραφέας του Multiple Intelligences)
«Στο βιβλίο υπάρχουν τα πάντα: συζυγικά προβλήματα, διαμάχες στον εργασιακό χώρο, διαπροσωπικές αποτυχίες κάθε είδους. Όλα διερευνώνται κάτω από το φως που ρίχνει η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης» (Michael S. Gazzaniga, New York Times)