Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης επιστρέφει στη γη των προγόνων του και συνθέτει τρεις διαφορετικές ιστορίες σε μία μοναδική αφήγηση. Αναζητά τις ελληνικές ρίζες του, με τη συνδρομή κορυφαίων ακαδημαϊκών ψάχνει τα ίχνη της αυθεντικής διαδρομής που διένυσε ο Φειδιππίδης και ολοκληρώνει την “αποστολή” του τρέχοντας στο σημαντικότερο αγώνα αντοχής του κόσμου, το Σπάρταθλον.
O Καρνάζης ανατρέχει στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Φειδιππίδη και αποτίει φόρο τιμής στον αγγελιοφόρο αναδεικνύοντας τον υπεράνθρωπο άθλο του. Στην προσπάθειά του να μπει στο μυαλό και στο σώμα του ήρωά του τρέχει τα 245 χιλιόμετρα της διαδρομής του Σπάρταθλου καταναλώνοντας μόνο τροφές που θα μπορούσε να έχει κι εκείνος στη διάθεσή του το 490 π.Χ. (σύκα, ελιές, παστέλι, καπνιστό κρέας και νερό).
Ο Δρόμος προς τη Σπάρτη προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο σκέψης και στα κίνητρα που επιστρατεύει ο Καρνάζης κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης και προσωπικής πρόκλησης της ζωής του (μέχρι σήμερα). Οι ιστορίες από τους ανθρώπους και τους τόπους που συναντά εναλλάσσονται με τις συναισθηματικές, πνευματικές και σωματικές δυσκολίες που οφείλει να αντιμετωπίσει για να φτάσει στον τερματισμό. Η εμψυχωτική (περι)γραφή του σίγουρα θα γοητεύσει και θα εμπνεύσει τους αναγνώστες, είτε τρέχουν μεγάλες αποστάσεις είτε δεν τρέχουν καθόλου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
“Ο Καρνάζης προσκαλεί τους αναγνώστες σε ένα προσωπικό, σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό ταξίδι καθώς τρέχει στη γη των προγόνων του. Αποκαλύπτει τι καθορίζει τη ζωή του και, ειδικότερα, το πάθος ενός επιτυχημένου αθλητή υπεραποστάσεων. Υφαίνει στο βιβλίο του μια υπέροχα περιεκτική δρομική ιστορία στην αρχαία Ελλάδα, εντάσσοντας τη 42,195 χιλιομέτρων διαδρομή του Φειδιππίδη από το πεδίο μάχης του Μαραθώνα στην Αθήνα στο γενικό πλαίσιο της εποχής και ξαναδίνοντας ζωή σε αρχαίες ιστορικές μορφές”. – Frank Shorter, Χρυσός Ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο το 1972 και συγγραφέας του βιβλίου My Marathon
“Το βιβλίο αυτό προσφέρει μία γερή δόση έμπνευσης δείχνοντάς μας τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Επίσης, μας μαθαίνει πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αθλητές μπορούσαν να νιώσουν άνετα στις πιο δύσκολες συνθήκες”. – Joe De Sena, ιδρυτής του Spartan Race